Eднократна помощ за началото на учебната година

Семейства на бъдещи осмокласници могат да получат помощ за началото на учебната година

Семействата на около 44 000 бъдещи осмокласници могат да получат еднократна помощ от 250 лв. и да покрият част от разходите си за началото на следващата учебна година, реши днес Министерския съвет. За целта децата трябва да са записани в държавно или общинско училище и средно месечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. 

Еднократната помощ е обвързана с посещение на училище и ще се изплаща на два пъти - след влизане в сила на заповедта за отпускането й и в началото на втория учебен срок. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне средствата.

Помощта ще се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Срокът за подаване на заявлението-декларация за отпускане на помощта след записване на детето в осми клас е не по-късно от 15 октомври 2020 г.

Междувременно продължава и кандидатстването за помощ за деца, записани в първи клас през следващата учебна година. Условията са идентични, като средствата също са обвързани с посещение на училище. До момента са приети 2018 заявления, а средства вече са получили 1065 семейства за 1099 деца.

Образец на заявление за отпускане на еднократна помощ за начало на учебната година за осмокласник

Download Now
Сподели: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter